Sobiranisme i república


Això no només va d'independència, va de democràcia. 
Tombem plegades el règim del 78!


Sobirania popular

Entenem la democràcia en el sentit republicà del terme, és dir, considerant que els representants polítics de l’ajuntament només són agents fiduciaris d’un mandat del poble. De la mateixa forma, una república no és només un forma d’estat sense rei, és molt més. Una república pot estar en mans d’uns pocs o en mans de la majoria, però és només en aquest últim cas que se la pot qualificar de democràtica. En el primer cas és una forma més d’oligarquia. No podrà ser mai realment democràtica sense la participació activa i constant de la ciutadania dels municipis i sense una nova forma d’entendre el municipalisme.

Per tal de posar les bases d’un nou municipi i un nou municipalisme, cal reflexionar, generar i articular nous mecanismes de participació política i social que facin d’aquest nou model un model de participació directa i protagonista on les persones siguin cridades a ser subjectes actius en el sí de la seva comunitat. Hem de fer realitat la radicalitat democràtica i tenir present el que deia l’escriptor Joan Fuster, que “Tota política que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres”.

Per a implementar un model altament democràtic i participatiu cal incorporar dos elements molt importants a la dinàmica municipal dels ajuntaments: assemblees i consultes populars. Cal donar la veu als veïns i les veïnes del poble, per a participar directament en les decisions estratègiques i importants que s’han de prendre durant la legislatura. No és admissible que qüestions estratègiques com la gestió de recursos naturals i energètics que, a més, tenen una repercussió importantíssima en el present i, sobretot, en el futur, no siguin consultades amb totes i tots. 

Tots tenim en ment exemples nefastos que patim al nostre poble: la construcció del ‘Dragon Khan’ (Fòrum), la privatització de l’aigua, la construcció i gestió de la llar d’avis Can Serra, etc. etc. etc. Els veïns han de rebre informació clara, completa, entenedora i independent abans que el consistori prengui decisions de la importància de les esmentades. No pot ser que l’alcalde o alcaldessa de torn i uns quants regidors i regidores acabin tenint completa potestat sobre temes tan importants que sacrifiquen, a més, el pressupost del poble durant dècades. Actualment estem patint greus problemes econòmics per aquest motiu. Tenim dret a una bona gestió dels nostres recursos.

Les assemblees i les consultes populars són una eina més de normal funcionament social i d’exemple d’associacionisme. Per dur-los a terme, volem tenir al poble un espai dedicat a la participació democràtica i una entitat que representi aquesta nova forma de fer, on s’informi, es debatin i es decideixin els temes importants pel poble en tots els àmbits. Un lloc de crítica i reflexió que permeti dur una veu molt més plural i fidedigna de la voluntat del poble als plens de l’ajuntament. Serà també un espai de control popular als nostres representants a l’ajuntament.

Sobirania Cultural

Cal reapropiar-se de les pràctiques culturals que generem i vetllar per les iniciatives culturals populars autogestionades que sorgeixen dels diferents col·lectius del poble. La cultura és una necessitat anímica i social que enriqueix a qui la genera i a qui la consumeix; pensem que l’administració ha de facilitar-ne les expressions i recolzar els projectes culturals que se’n derivin. Tanmateix, l’administració ha de facilitar la gestió dels equipaments públics i rehabilitar els espais i edificis en desús per a fer-ne un ús cultural col·lectiu.

Sobirania energètica

Cal garantir l’abastiment de subministraments energètics a tota la població de Sant Esteve Sesrovires. Els subministraments energètics són una necessitat vital per a les persones, i han de convertir-se en drets garantits. No podem permetre l’existència de pobresa energètica al nostre poble, perquè tenim els recursos per evitar-ho. Cal ser conscients que la pobresa energètica condemna les persones a la privació d’aigua, al fred, a la foscor i a altres mancances. Com hem vist a altres poblacions, aquestes situacions poden derivar en accidents realment perillosos (recordem els recents incendis a Reus, Badalona, Manresa, el barri de El Clot de Barcelona...). 

Cal garantir el màxim de sobirania sobre les fonts energètiques i la seva gestió. És necessària la participació ciutadana conscient i un estricte control popular. Només així podrem evitar els abusos i penalitzacions que patim, principalment en forma de rebuts desorbitats, i els repetits problemes de subministrament derivats de la mala gestió de les instal·lacions i la manca d’inversió.

Cal invertir esforços en un canvi de model energètic cap a fonts renovables i cal fomentar-ne la generació individual. Molts habitatges de Sant Esteve són cases unifamiliars que fàcilment poden beneficiar-se de l’autogeneració d’energia. Cal estudiar com fer-ho possible i com també el poble se’n pot beneficiar per, sobretot, abastir els equipaments públics i abaratir-ne els costos energètics.

Sobirania residencial i propietat

Cal dedicar esforços per a la mobilització de l’estoc d’habitatge buit cap a l’habitatge social. Cal explorar noves formes d’habitatge, com ara cessions d’ús o cooperatives d’habitatge, per fer tal de fer realment efectiu el dret a l’habitatge. Aquestes noves formes també han d’ajudar a facilitar l’habitatge al col·lectiu de joves de Sant Esteve.

Hem de fugir del mercantilisme i l’especulació immobiliària que ha contagiat el nostre poble des de fa anys. Siguem valents i fugim del concepte liberal de ‘propietat’, que justifica el domini exclusiu, despòtic i sovint il·lícit i immoral. Adoptem la versió republicana del concepte, segons la qual el dret a la propietat està limitat, com tots els altres, per l’obligació de respectar els drets dels altres. La propietat no pot perjudicar ni la seguretat, ni la llibertat, ni l’existència, ni la propietat de les altres persones. I tota possessió o tràfic que no respecti aquests principis ens perjudica a tots com a poble.

Sobirania alimentària

Des d’una visió i concepció de poble i el seu entorn agroecològic, és necessari impulsar l’accés, producció, distribució i consum dels aliments a nivell local. A Sant Esteve i el seu entorn tenim el privilegi de poder fer-ho possible, si més no parcialment, per la riquesa agrícola de la nostra situació geogràfica i pel intrínsec equilibri societat-natura. Mitjançant el suport al treball agrícola es fomenta la interdependència amb el territori i amb altres pobles.

Cal fomentar l’ús públic de terrenys del poble per a conreus i activitats relacionades amb l’agricultura, així com la comercialització dels productes agraris que se n’obtinguin en mercats de km.0. Seria doblement interessant dedicar-ne part d’aquesta activitat al conreu de productes ecològics.

Sobirania reproductiva, de cures i afectes

Se’n diu de la sobirania gira entorn totes les tasques de reproducció i cura que històricament han estat invisibilitzades i relegades a l’entorn de la llar i a les dones d’aquest entorn, especialment. Hem de posar la salut i el benestar de les persones i, en general, els drets socials, com a punt central del debat polític. Necessitem fer una aposta transversal per transformar les relacions de gènere existents i socialitzar les tasques d’atenció, afecte i cura cap a les persones. Hem de trencar la polarització entre llar i societat a la qual ens ha dut l’evolució del capitalisme i el patriarcat.

Independentistes i no independentistes:

A les trinxeres de la guerra civil, anarquistes i comunistes lluitaven colze a colze contra el feixisme, tot i no compartir un concepte d’estat. De la mateixa forma, donada la situació política que estem vivint aquests anys, necessitem prioritzar el que ens uneix per davant del que ens separa. L’heterogeneitat de les formacions polítiques no és quelcom negatiu, sinó que enriqueix i ens força a exercitar una democràcia de molta més qualitat.

Nosaltres tenim clar que s’ha de tombar el règim del 78, que s’ha de lluitar per una república, que s’ha de defensar el dret d'autodeterminació, que la democràcia ha de ser realment popular i de base, que encara tenim pendents moltes lluites socials... No volem formar part del sectarisme que sovint atrapa les formacions polítiques, i que tant de mal ha fet als projectes emancipatoris. Les pureses ideològiques no acostumen a ser ni bones companyes de viatge, ni bons indicadors de qualitat democràtica.

Som veïns de Sant Esteve, tenim diferents sensibilitats i opinions, venim de diferents formacions polítiques (molts, fins i tot, de cap), però tenim clar que volem construir una República Catalana, sobirana, social i radicalment democràtica. Tanmateix, tenim clar que la base d’aquesta república han de ser els municipis i que és a ells on s’ha de dur a terme la política social més propera. Sant Esteve ha arribat a un punt d’inflexió. Al nostre poble la situació és molt complicada, degut a les males gestions dels governs anteriors. Som a un punt crític en què l’endeutament i la continuïtat del mateix model de gestió han limitat considerablement la nostra capacitat d’avançar i d’invertir en nosaltres mateixos. No s’inverteix al poble, no s’inverteix en la gent, tot i els elevats impostos que paguem. Els veïns diem prou. #ShaAcabatElBròquil . Ha arribat l’hora de remuntar aquesta situació, entre tots.
Amb la tecnologia de Blogger.